Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2012 11:38 - ГОСПОДАР НА ЖИВОТА СИ
Автор: novienergii Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5237 Коментари: 5 Гласове:
3



Колко често в ежедневието губим себе си. Грабват ни гняв или страх, или стрес и когато отминат ни оставят разнебитени и празни като мидени черупки на морския бряг. И на следващия ден отново. И после пак и пак. Сякаш нямаме власт над емоциите си, сякаш животът ни не е наш, а на някой друг. Но това си е нашият живот. Какво ни разделя от нас самите, така че да не можем да се вземем в ръце и наистина да се чувстваме господари на съществуването си? Незнанието. Ние не познаваме себе си, не знаем кой наистина дърпа конците на емоциите ни, кой у нас избира да се уплаши, разгневи, натъжи или стресира. Ако можем да се погледнем като страничен наблюдател, да се изправим за първи път лице в лице с различните същества в нас и да им протегнем ръка, тогава светът ни се променя. Тогава отваряме в себе си място за обич, радост, себеодобрение, вътрешен мир, увереност и хармония. Тогава намираме себе си и наистина ставаме ГОСПОДАРИ НА ЖИВОТА СИ.

Да си господар на живота си означава и това да можеш да приемеш моментните си "хлътвания". Докато сме на земята ние ще имаме върхове и спадове, но важно е как ще погледнем на тези колебания. Можем да избухнем по някакъв повод и след това да съжаляваме и да се упрекваме. А можем, след като бурята отмине, да се обгърнем в любов, и да не позволим на горчивото чувство за неуспех да ни опари отвътре. Тази любовна прегръдка разтваря всички остатъци от негативното състояние, просто го заличава сякаш не е било. И слънцето изгрява още по-ярко и радостно в сърцето ни.

Господарят на своя живот гледа леко на нещата. Не се взема много насериозно, не драматизира. Господарят на живота си въобще не е сложна личност. Говори просто и ясно, не шикалкави, не се крие и маскира. Не се срамува да покаже слабост или незнание, да се разплаче пред всички, да се разсмее насред сериозна беседа. Въобще той е нестандартен и може да предизвика недоумение и негодувание у нас, стандартните. Но скоро спираме да му се сърдим, защото разбираме, че не се докарва, не се опитва да привлече внимание, не играе и, най-важното, не иска да ни обиди. Той просто е - като всичко в природата. Той е естествен. Той е себе си. Колко му е леко и радостно! Да му завидиш.

В известен смисъл господарят на живота си е като дете, защото не играе никакви роли, но е и мъдрец, защото е дълбоко свързан с реалността - тази в него и тази около него. Можем да получим добър съвет от такъв човек - той познава себе си и следователно познава вас и мен. Той е познавач на живота, защото не витае в облаците, не храни илюзии, не се застоява в миналото и не бяга в бъдещето. Господарят е реалист. Тук и сега му е добре. Така е обикнал истината, че се е отказал от умствените образи, представи и идеи. И е придобил власт над живота си.

Господарят на своя живот е спрял махалото на емоциите си или поне е намалил до минимум неговата амплитуда. Силната, страстна любов лесно се превръща в омраза. Еуфорията бързо преминава в униние. Но можем да обичаме тихо, дълбоко и трайно - като господаря. И можем да се радваме с кротка, постоянно бликаща отвътре радост - пак като него. Такава любов и такава радост нямат обратен полюс. Те са директни проявления на Духа, Който сме. Те са наше рождено право. Всеки от нас носи по един Господар в себе си, Който чака да Го потърсим.

Преди много години работех за смирение - с медитации, мантри, поклони, с всички средства, които знаех. Вложих целия си ресурс да го постигна, но смиряването продължи до един момент, после избухна такава гордост, такава агресия, че ми трябваха години, за да се уравновеся. Това беше важен урок. Бях залюлял махалото прекалено силно и далече в едната посока, и то се върна със същата мощ в другия си кр...ай. Сега знам, че усилвайки някоя позитивна енергия в себе си, усилваш без да разбереш и нейната противоположност, и рано или късно тя ще изригне в теб. Ако се насилваш да си добър, лошотията ти накрая ще избликне и ще те помете. Ако усърдно развиваш спокойствие, или равновесие, или търпение, неминуемо в един момент техните противоположности ще те взривят. Изходът е само един - да излезеш от махалото. Сега вече не искам да съм смирен, или добър, или търпелив, или щедър или какъвто и да било. Просто се опитвам да съм естествен като свалям маските една по една - оставям ги да се свлекат на земята. Днес вярвам, че да си естествен, да си себе си, е върхът на смирението. Пък е и много по-забавно.









Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - почивки лято 2012 в Кушадъсъ
15.04.2012 20:28
всеки трябва да помисли сам за себи си и просто да бъдем по-добри хора и към себе си и към останалите
цитирай
2. childofsun - Да бъдеш естествен....
01.08.2012 12:08
Толкова просто звучи, а може и цял живот да не стигне да сваляш 'обелки'. Обелка от мама, обелка от татко, от училище, другарчета, приятели, гаджета, сиситема, работа,деца, колеги, ....ау,
а е толкова просто - бъде себе си! Успех на всички и най - вече на самата мен! :)
цитирай
3. novienergii - Здравей.
01.08.2012 16:41
Може да белиш люспите една след друга, а може и да ги оставиш сами да падат по своя ред и в своя подходящ момент. Как? Като засилваш копнежа си за истина. Тези "обелки" са фалшивата ти самоличност. Желанията, амбициите, неудовлетвореността, нуждата да си по-добър, по-красив, по-богат, по-здрав, потребността да се доказваш и изтъкваш, вживяването и драматизирането, и всички житейски роли - са люспи, сенки на истинския ти аз. Честното отношение към себе си и света ги обелва без усилие. Но ставало бавно, но ставало трудно. Бавно и трудно не са еднозначни. Усещането за "трудно" се появява, когато проявим нетърпение или амбиция. Нека стане, когато му е времето. А ние нека просто да разгаряме копнежа си за истина и истинско. И да сърбаме живота лъжичка по лъжичка.
цитирай
4. childofsun - Благодаря ти!
02.08.2012 10:30
Замислех се дали честното отношение към самата мен е такова и към хората около мен. Мисля си, че има ситуации, при които да си честен със себе си може да е разрушително за някой друг . Или може би не, как мислиш?
С огромно уважение :)
цитирай
5. novienergii - Ако си честен, си честен към всички - ...
02.08.2012 20:55
Ако си честен, си честен към всички - себе си и околните. Но ми се струва, че честността не задава въпроси дали да е честна или не. Тя, ако я имаш, ти диктува как да постъпиш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: novienergii
Категория: Лични дневници
Прочетен: 285031
Постинги: 30
Коментари: 236
Гласове: 155
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031